poniedziałek, 2 grudnia 2013

Weekendowe szaleństwo

Kochani, ten weekend obfitował w szalone pomysły, dobre jedzenie, spontaniczne reakcje i czas z najbliższymi. A plan był kanapowy, no cóż nie wyszło. W tak aktywny czas średnio był czas aby stać przy garach ale, przyjaciele nie zawiedli i dali zastrzyk pozytywnych kulinarnych przekąsek  i napojów :) Tak więc po kolei Piątek : Najspokojniejszy z dni tak wiec można było podłubać i tak też się stało.Zalegliśmy z Mężem na kanapie i... dopadł nas głód. Więc jak głód to kanapeczki a jak kanapa to piwko i TV.  Tak więc pierwsze danie

Okrągłe kanapki z sosami. 
Cóż potrzebujemy:
porcja na 2 osoby:
4 - 6 kromek pieczywa tostowego
jeden nie za duży pomidor
szyneczka w plastrach
ser żółty
odrobina sałaty
majonez
jogurt naturalny ( Polecam Bakoma gęsty)
ketchup
paprykę
zioła 
czosnek
cebule
wykałaczki
pieprz
sól
Niby proste a uroczo wyglądające na stole danie. Zacznijmy od sosów by się dobrze przegryzły i tak Sos 1:
Czosnkowy. Najbardziej chyba popularny i najłatwiejszy do zrobienia sos domowy. w proporcji 2:1 mieszamy majonez i jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sporo pieprzu, troszkę ziół np prowansalskich, sól. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji i wkładamy ( szczelnie obwiniać folią bądź zamknąć w pojemniku) do lodówki. Sos 2: Mexico City. Do pikantnego ketchupu dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, czosnek. Ja osobiście lubię to wszystko w jednolitej konsystencji wiec zmiksowane i przetarte przez sito. Kanapki  przygotowujemy za pomocą szklanki, najlepiej wysokiej, wąskiej. Z pieczywa, plastrów szyki i sera wykrajmy kółka. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, pomidora kroimy w plastry. Układamy na sobie na zmianę, pieczywo, szynkę, ser, pomidora, i sałatę, wszystko przekładając cieniutką warstwą sosu. Na koniec spinamy wykałaczką. Poleca się jeść jak kukurydzę,  maczane w sosie.

Smacznego.


1 komentarz: