Witajcie Kochani. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na sylwestrową przekąskę proponuje roladki z cukinii z serem oraz dressingiem z szalotką i pomidorami. Popisowe danie mojego zaślubionego :) On jest również autorem dania ze zdjęcia.
Do wykonania tego całkiem prostego i przyjemnego dania potrzebujemy :
cukinie
ser, w oryginale jest Kozi, natomiast jeśli nie przepadacie za Kozią roladą, całkiem nieźle sprawdzą się Camembert bądź Brie.
pomidor
szalotka
szczypiorek
oliwa z oliwek
ocet winny z białego wina
sól
pieprz
Cukinie kroimy w plastry na mandolinie bądź dla bardziej zdolnych manualnie nożem, obieraczką. W garnku wstawiamy wodę, gdy będzie wrząca wrzucamy plastry cukinii na 1 góra 2 min, mają tylko delikatnie zmięknąć. Osuszamy cukinie ręcznikiem papierowym. Każdy z plastrów, obficie przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy po kawałku sera i rolujemy w zgrabną roladkę. Do dressingu mieszamy z sobą zawsze w proporcji 3 :1, oliwę z octem. Na ok 12 szt roladek dobrze zrobić z 6 łyżek oliwy i 2 łyżek octu winnego. Do powstałego winegretu dodajemy, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, posiekany na drobno szczypiorek oraz pomidora pokrojonego w małą kostkę. Co ważne aby z pomidora wykroić wszystko co twarde i wypatroszyć go, z tego wodnistego miąższu z pestkami. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kiedy nasz dressing jest gotowy polewamy nim roladki.
Smacznego Kochani :)
Smaczna przekąska ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń