piątek, 29 listopada 2013

Rybka zwana Grecką z surówką z kiszonej kapusty i ziemniaczkami z pietruszką

Dziś gotowałam z Mamą, bo niema to jak domowy obiadek u Mamusi, a nie jakieś tam resteuracyje, fużiony, i kuchnie molekularne :). Jeśli uważasz, że dobrze gotujesz Szefie, to nie jadłeś rybki mojej Mamy. Ok koniec żartów, przejdźmy od słów do czynów. A dokładniej Rybka zwana Grecką z surówką z kiszonej kapusty i ziemniaczkami z pietruszką .... eh z powrotem jestem głodna.... Mamo, dziękuje za pyszny obiadek.  Tak więc po kolei





Do przygotowania tego sycącego, domowego, genialnego dania potrzebujemy:

Ziemniaki ( moje ulubione typ Bryza)
Natkę pietruszki

Do Sosu al'a Grecki:
4 -5 sporych marchewek ( dobrze zainwestować szczególnie w jesień w jakieś Eko, rynki, wiejskie klimaty najlepsze.)
2-3 pietruszki
2-3 cebule
Kawałek selera ( opcjonalnie , ja lubię)
Olej
Sól, pieprz, vegeta
Koncentrat pomidorowy

Rybka:
Jajko góra dwa
Dorodny Dorsz - Filet ( bądź inna lubiana rybka mintaj, morszczuk -  co kto lubi)
Mąka
Sól, Pieprz

Surówka
Kapusta kiszona około 0,5 kg
Marchewka
Cebula
Jabłko
Sól, Pieprz, cukier
Oliwa/Olej

I jedziemy. Na początek, bo najdłużej się dusi, kroimy w kostkę, nie za drobną - marchewkę, cebulkę, pietruszkę i seler. I do gara. Podlewamy olejem, chwilkę przesmażamy, dodajemy,przyprawy, szklankę,  góra dwie wody i dusimy około 45 -60 min. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zaprawiamy je dodając koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną z wodą. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z osoloną woda, gotujemy do miękkości. Ciekawostką jest, że podobno ziemniaki powinno wrzucać się już na wrzącą wodę wtedy nie tracą swoich właściwości odżywczych. Ja gotuje tradycyjnie, i smakują :) Sos się dusi, ziemniaki gotują, najwyższa pora na surówkę. Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, ( nie wylewać soku, może się przydać gdybyśmy przesadzili z odciskaniem). Marchewkę, jabłko cebulę, obieramy, ścieramy na tarce, i łączymy z pokrojoną kapustą. Dodajemy cukier, pieprz, sól do smaku. Doprawiamy niewielką ilością oleju. Surówka Finito. Teraz Dorsz... moja ulubiona ryba. Rozgrzewamy patelnie. Gdy olej będzie gorący jak piekło, obtaczamy mniejsze kawałki w jajku z przyprawami i mące. 
Kładziemy na patelnie i smażymy na złoto z obu stron. Ważne by dobrze rozplanować czas, by wszystko było gotowe w tym samym czasie. Odcedzamy ziemniaki, zdejmujemy rybkę i odsączamy na ręczniku papierowym. Rybkę podajemy na lub pod sosem Greckim,( i to już może być samodzielne danie) Ziemniaki obowiązkowo posypane natką pietruszki. Gotowe. 

Smacznego Kochani :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz