Do przygotowania tego sycącego, domowego, genialnego dania potrzebujemy:
Ziemniaki ( moje ulubione typ Bryza)
Natkę pietruszki
Do Sosu al'a Grecki:
4 -5 sporych marchewek ( dobrze zainwestować szczególnie w jesień w jakieś Eko, rynki, wiejskie klimaty najlepsze.)
2-3 pietruszki
2-3 cebule
Kawałek selera ( opcjonalnie , ja lubię)
Olej
Sól, pieprz, vegeta
Koncentrat pomidorowy
Rybka:
Jajko góra dwa
Dorodny Dorsz - Filet ( bądź inna lubiana rybka mintaj, morszczuk - co kto lubi)
Mąka
Sól, Pieprz
Surówka
Kapusta kiszona około 0,5 kg
Marchewka
Cebula
Jabłko
Sól, Pieprz, cukier
Oliwa/Olej
I jedziemy. Na początek, bo najdłużej się dusi, kroimy w kostkę, nie za drobną - marchewkę, cebulkę, pietruszkę i seler. I do gara. Podlewamy olejem, chwilkę przesmażamy, dodajemy,przyprawy, szklankę, góra dwie wody i dusimy około 45 -60 min. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, zaprawiamy je dodając koncentrat pomidorowy i mąkę rozrobioną z wodą. Ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka z osoloną woda, gotujemy do miękkości. Ciekawostką jest, że podobno ziemniaki powinno wrzucać się już na wrzącą wodę wtedy nie tracą swoich właściwości odżywczych. Ja gotuje tradycyjnie, i smakują :) Sos się dusi, ziemniaki gotują, najwyższa pora na surówkę. Kapustę kiszoną odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki, ( nie wylewać soku, może się przydać gdybyśmy przesadzili z odciskaniem). Marchewkę, jabłko cebulę, obieramy, ścieramy na tarce, i łączymy z pokrojoną kapustą. Dodajemy cukier, pieprz, sól do smaku. Doprawiamy niewielką ilością oleju. Surówka Finito. Teraz Dorsz... moja ulubiona ryba. Rozgrzewamy patelnie. Gdy olej będzie gorący jak piekło, obtaczamy mniejsze kawałki w jajku z przyprawami i mące.
Kładziemy na patelnie i smażymy na złoto z obu stron. Ważne by dobrze rozplanować czas, by wszystko było gotowe w tym samym czasie. Odcedzamy ziemniaki, zdejmujemy rybkę i odsączamy na ręczniku papierowym. Rybkę podajemy na lub pod sosem Greckim,( i to już może być samodzielne danie) Ziemniaki obowiązkowo posypane natką pietruszki. Gotowe.
Smacznego Kochani :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz