Schabuś....
Aby ugrillować sobie takiego kotlecika potrzebujemy.:
Patelnie grillową
10-16 ziemniaków średnich ziemniaków
2 szalotki
1 cebulę
piękne plastry schabu
Grzyby leśne 4 sztuki + 4 pieczarki
pietruszka, śmietana, zioła wg. upodobań
I tak najsampierw, wstawiamy nasze ziemniaczki do gara z osoloną wodą , obrane przekrojone na pół. Chyba, że są to małe sztuki, możemy zostawić je wówczas w całości. Ziemniaczki się gotują, a my przechodzimy do siekania i przyprawiania. Bierzemy nasze plastry schabu i rozbijamy je troszkę, przy rozbijaniu można wcześniej posypać ciut soli i pieprzu (nie przypalą nam się na patelni). Kroimy cebulę i szalotkę w pióra a grzyby w plastry bądź paski.
Rozgrzewamy naszą patelnie wrzucamy na nią grzyby, grilujemy kilka minut aż do uzyskania paseczków potem dodajemy cebulę i szalotkę i grillujemy około 2 min.
Ściągamy nasze grzyby i cebulkę dodajemy sól pieprz. Kiedy ziemniaki już są prawie miękkie, tak ok minuty dwóch do końca, wrzucamy króla kotleta. Lekko grillujemy z obu stron . Następnie wykańczamy nasze danie. Do lekko ściętego mięska, dorzucamy cebule i grzyby, ulubione zioła, polecam rozmaryn, tymianek i majeranek, dla nadania leśnego aromatu 2 ziarenka jałowca. Wrzucamy odsączone ziemniaki. Wszystko grillujemy do uzyskania lubianego przez nas stopnia wysmażenia mięsa. Podajemy lekko skropione śmietaną z ziołami, i posypane pietruszką.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz