poniedziałek, 30 grudnia 2013

Najsłodsze prezenty

Najpiękniejsze prezenty to te w których jest cząstka czyjejś duszy. W tym roku, kilka osób zaskoczyło mnie cudownymi prezentami, stworzonymi samodzielnie. Bardzo chciałabym podziękować Groszkowi  i Marcie S,  Marcie B oraz Karolinie i Grzesiowi ( który samodzielnie przywiózł ciasteczka  :P) za te cudeńka.  


Jeśli chcielibyście stworzyć takie piękne choinki i gwiazdy, potrzebujecie :
Jak w przepisie na "świąteczne ciasteczka"
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy 
2 jajka 
szczyptę soli
oraz składniki do lukru
białka 
szklanki cukru pudru 
łyżeczki ekstraktu z wanilii
w proporcji 1:1 jedno białko : jedna szklanka cukru,  pół łyżeczki ekstraktu .
Posypka i inne ozdoby wedle uznania
Przygotowanie ciastek jak w "Świąteczne Ciasteczka". "I.......... Do miski wrzucamy mąkę, cukry, masło i jajka. I teraz są dwie opcje, albo włączamy mikser i miksujemy do momentu kiedy składniki się połączą. Albo bierzemy nóż, i dziabiemy aż składniki się połączą. Obie opcje są dobre, na koniec dodajemy  ziarenka z wanilii lub ekstrakt i wyrabiamy ciasto ręką aż stworzy gładką masę. zawijamy w folie spożywczą i do lodówki. W wielu przepisach napisane jest, iż ciasto ma odpoczywać 30 min. Ja wyjmuje je dopiero po co najmniej 2 godzinach lub najlepiej następnego dnia. W innym wypadku jest tragedia z wałkowaniem i wykrajaniem kształtów. Po tym czasie kiedy ciasto nam się schłodziło, wyciągamy je na podsypany mąką blat i po kawałku, wałkujemy. Ciastka nie urosną zbyt wiele, wiec nie wałkujemy za cienko. Wykrawamy gwiazdki, kółka, bądź co chcemy. Piekarnik nagrzany na 180 stopni i około 15 min na pieczenie"
Gdy już upieczemy i wystudzimy wycięte w wymarzony kształt ciastka - Czas na "klej" czyli lukier który nam to wszystko sklei i ozdobi. Do miski wrzucamy białka i ubijamy, dodajemy partiami cukier puder. Na koniec ubijania dodajemy ekstrakt. Przechodzimy do części artystycznej. Układamy ciasteczka jedno na drugim, stykające części smarując lukrem, by je związał. Całość można polać lukrem i posypać dla ozdoby kolorowym cukierkowym czymś, bądź czekoladą, co fantazja podpowie. 

Ciasteczka można wykonać również w wersji piernikowej. Ale o tym innym razem. 

Smacznego....



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz