środa, 27 listopada 2013

Babka serowa..

A oto i ona Gwiezdna Babka Serowa. Mięciutka, pachnąca i po prostu pyszna. Muszę Wam się przyznać, że to moje drugie podejście do niej, ponieważ za pierwszym wyszedł zakalec, ale cóż, teraz to już perfekt. Sowo strzeż się nadchodzę :)  Ale tak poważnie. Dawno nie piekłam i naszło mnie na babkę, za oknem poprószył śnieg, zrobiło się chłodno, najwyższy czas by zasiąść przy kominku z ciastem i kubkiem kakao. Babka serowa jest do tego idealna.

Potrzeba nam :
200 g białego sera
2 spore jajka
2 szklanki mąki
Połowa szklanki cukru
Połowa szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pół kostki Kasi lub innej margaryny  ok 120 g
Olejek pomarańczowy bądź cytrynowy....
Bułka tarta

Czekolada 100 g
Masło 50 g chyba że ktoś oblać chcę całą babkę wtedy podwajamy.
(dla leniuchów: polewa z czekolady deserowej).
 Gwiazdki lub inne ozdoby do dekoracji.

No i jedziemy:
Cukier ucieramy z jajkami i margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ser przeciskamy przez praskę lub traktujemy w jakimś malakserze bądź innym wynalazku na gładko. Gdy mamy gotową masę cukrowo-jajeczno-margarynową dodajemy mleko. Chwilę miksujemy dodajemy po trochu przesianej mąki i proszku do pieczenia oraz partiami ser. Na koniec wlewamy olejek, ja osobiście do tej babki wole pomarańczowy, bo dodaje lekkiej słodyczy. Miksujemy wszystko  do momentu aż masa będzie dość pulchna. Przekłądamy do wysmarowanej masłem i bułką tartą blaszki  i pieczemy 50 min w temperaturze 180 stopni. Nie należy upychać ciasta bo wyjdzie zakalec :) Po upływie wyznaczonego czasu wyciągamy babkę i dajemy jej ostygnąć. W miedzy czasie przygotowujemy polewę. 50g masła rozpuszczamy na parze dodajemy do tego czekoladę, mieszam do rozpuszczenia. Gotową polewą oblewamy ciacho, na koniec garstka np gwiazdek do dekoracji i Voilà - Baba serowa i niesamowity zapach w domu gotowe ...

Smacznego Kochani. 

Specjalnie dla Marty:
 

4 komentarze:

  1. Z moim talentem do zdjęć, jest kiepsko :D tak wiec jedno jest ok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam jeszcze babki z dodatkiem białego sera, ciekawe jak to wpływa na smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy smak mięciutki, lekko wilgotny, nie dominuje, harmonizuje się... polecam.

    OdpowiedzUsuń